ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ

            Το Υπουργείο Παιδείας υιοθετώντας τη γνωστή πλέον τακτική, που κληρονόμησε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να ξεδιπλώνει όλη την αντιεκπαιδευτική βεντάλια τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το καλοκαίρι, ξαναχτυπά. Με πρόσχημα την ορθή λειτουργία των σχολείων το Σεπτέμβρη ζητά από τα ΠΥΣΔΕ και τα ΠΥΣΠΕ να συνεδριάσουν μέσα στο καλοκαίρι και να ολοκληρώσουν έως τις 14/08 (!) τις υπηρεσιακές μεταβολές όλων των εκπ/κών, με τις υπηρεσίες να υπολειτουργούν και τα σχολεία να είναι κλειστά!

            Είναι πρόκληση απέναντι σ’ όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία να μιλά το Υπουργείο Παιδείας για ορθή λειτουργία, όταν:

    Δεν υπάρχει κανένας επίσημος σχεδιασμός για το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβρη.

    Δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο ασφάλειας μαθητών, εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού εν όψει πολύ πιθανού δεύτερου κύματος πανδημίας.

    Παρά τις υποδείξεις των επιστημόνων ψηφίστηκε διάταξη στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία που αυξάνει τους μαθητές ανά τάξη σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά καθιστώντας δυσκολότερο το σχηματισμό τμημάτων στα ολιγοθέσια σχολεία, ενώ διατηρεί τα  απαράδεκτα υψηλά όρια μαθητών ανά τμήμα σε Γυμνάσια και Λύκεια (27 + 10% με απόφαση προϊσταμένου).

    Συντηρεί στην ανεργία – μισή δουλειά τους χιλιάδες αναπληρωτές συναδέλφους. Αν υπήρχε το παραμικρό ενδιαφέρον για την ομαλή λειτουργία των σχολείων θα προχωρούσε στη μονιμοποίηση των αναπληρωτών που καλύπτουν την τελευταία δεκαετία τις πάγιες ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος σε προσωπικό.

    Δεν έχει προχωρήσει σε μονιμοποιήσεις καθαριστριών. Αντίθετα πετάει το μπαλάκι στους Δήμους, μεταφέροντας εκεί όλη την ευθύνη για την καθαριότητα των σχολείων, ενισχύοντας μάλιστα την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας με συμβάσεις ΙΔΟΧ (πρόσφατη τροπολογία υπουργείου εσωτερικών).

Το επιχείρημα του Υπουργείου Παιδείας ότι οι υπηρεσιακές μεταβολές πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν το άνοιγμα των σχολείων δείχνει την άβυσσο που χωρίζει το Υπουργείο από τη γνώση της σχολικής πραγματικότητας. Το Υπουργείο Παιδείας αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι τα σχολεία είναι κλειστά και κατ’ επέκταση οι σύλλογοι διδασκόντων δεν έχουν συνεδριάσει για να κατανείμουν τις ώρες στο υπάρχον προσωπικό. Το Υπουργείο Παιδείας αγνοεί το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ο αριθμός των τμημάτων, ενώ μεγάλο μέρος των αδειών των εκπαιδευτικών θα γίνουν γνωστές το Σεπτέμβρη και τότε θα ξεκαθαριστούν οι ανάγκες σε ειδικότητες και διδακτικά αντικείμενα ανά σχολείο και οι πραγματικές υπεραριθμίες όπου προκύψουν. Όλα αυτά χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία των εσωτερικών αποσπάσεων. Ούτε λίγο ούτε πολύ το Υπουργείο ζητά από τα ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ να προχωρήσουν στις υπηρεσιακές μεταβολές καλώντας τους συναδέλφους να κάνουν αιτήσεις για τοποθετήσεις, υπεραριθμίες κ.τ.λ. στη μέση του κατακαλόκαιρου αγνοώντας τον οικογενειακό τους προγραμματισμό. 

Κατανοούμε τη βιασύνη κυβέρνησης και Υπουργείου. Έχουν «ανοίξει» πολλές δουλειές για το Σεπτέμβρη. Το μυαλό τους βρίσκεται στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης και όλων των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που ψήφισαν εν μέσω πανδημίας.

Αυτή η fast - track διαδικασία που το Υπουργείο θέλει να υλοποιήσει (διαδικασία που οι συνάδελφοι γνωρίζουν ότι γίνεται το Σεπτέμβρη, μετά το άνοιγμα των σχολείων και την κατανομή αντικειμένων και ωρών) είναι σίγουρο ότι θα γίνει εν αγνοία πολλών συναδέλφων και έξω από κάθε ηθική και δεοντολογία! Είναι ξεκάθαρο ότι η όλη διαδικασία, εάν πραγματοποιηθεί, θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι επιδιώκει να λύσει.

Καταγγέλλουμε τη διορισμένη πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ Λέσβου που απαρτίζεται από πρώην και νυν συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και της ΕΡΑ, οι οποίοι απέρριψαν την πρόταση του αιρετού της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών για να μη συνεχιστεί η συνεδρίαση για τις υπηρεσιακές μεταβολές (υπεράριθμοι, λειτουργικά κενά κλπ), παρόλο που υπήρχε και σχετικό κάλεσμα της ΔΟΕ.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει άμεσα την εγκύκλιο και να προχωρήσει στις υπηρεσιακές μεταβολές μετά το άνοιγμα των σχολείων και αφού συνεδριάσουν οι σύλλογοι διδασκόντων, έτσι ώστε να υπάρχει η εικόνα των πραγματικών αναγκών στα σχολεία.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΔΙΚΙΕΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΜΟΡΙΩΝ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΟΤΑΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΥ ΠΥΣΠΕ ΛΕΣΒΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΝΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΣΤΟΝ κ. ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΑ