ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ "ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΦΟΥΣ"


Η Κινηματογραφική Λέσχη Μύρινας Λήμνου, μια πρωτοβουλία εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και μαθητών, σας προσκαλεί στην προβολή της ταινίας “Πίσω από τους Λόφους την Τρίτη  05/06, στις 20:30, στo 2ο Δημοτικό Μύρινας. Η είσοδος είναι, φυσικά, δωρεάν. Ελάτε με την καλή σας διάθεση και την αγάπη σας για το καλό σινεμά!

Πίσω από τους Λόφους
2012 | 150’| Ρουμανία| σκηνοθεσία: Christian Mungiu
με τους: Cosmina Stratan, Christina Flutur, Valeriu Andriuta,

     Η Αλίνα και η Βοϊτσίτα γνωρίστηκαν μικρά παιδιά σε ορφανοτροφείο, μεγάλωσαν αχώριστες, ανέπτυξαν μία ιδιαίτερη σχέση. Η Αλίνα φεύγει μετανάστρια στην Γερμανία και μαζεύει χρήματα με όνειρα να χτίσει ένα σπίτι, αλλά όταν επιστρέφει πληροφορείται ότι η Βοϊτσίτα (πάμφτωχη και εκδιωγμένη από κάθε σπίτι που την υιοθέτησε και εκμεταλλεύτηκε) έχει καταφύγει στο απομακρυσμένο μοναστήρι της περιοχής, όπου βρήκε το Θεό. Η Αλίνα φιλοξενείται στον ιερό χώρο, αλλά δείχνει από την αρχή την αμφισβήτησή της για τα θεία. Όλοι της φέρονται με καλοσύνη, αλλά της ξεκαθαρίζουν: αν δεν ενταχθεί στους κανόνες της πλήρους πίστης και υπακοής, δε μπορεί να παραμείνει. Με τη Βοϊτσίτα να την αγνοεί, αφοσιωμένη στο Σωτήρα της, η Αλίνα φτάνει στα όριά της.
Ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα ρουμάνος σκηνοθέτης επιστρέφει μ' ένα έντονο κοινωνικό και πολιτικό δράμα που καταλήγει σε ηλεκτρισμένο θρίλερ. Όχι μόνο λόγω της έντασης της κινηματογράφησής του, ή της σύνθεσης των πλάνων του, αλλά και λόγω του θέματός του: άνθρωποι και κοινωνίες στα όρια της ανέχειας αφήνουν χώρο στο παράλογο, το τυφλό, το απάνθρωπο. Ο Μουντζίου καυτηριάζει τον θρησκευτικό παραλογισμό χωρίς περιστροφές, ωστόσο αυτό δεν είναι το μόνο που τον απασχολεί. Όπως ακριβώς κρίνει και κατακρίνει τα (αν)ιερά και τα (αν)όσια που διαδραματίζονται πίσω απ’ τον ξύλινο φράχτη του μοναστηριού, άλλο τόσο κατακεραυνώνει κι όσα συμβαίνουν έξω από αυτόν - στην κοινωνία της «ελεύθερης» βούλησης, στο πλαίσιο μιας χώρας που έχει αφήσει στην εξαθλίωση τους πολίτες της. Αυτό που παρακολουθούμε δεν είναι μόνο η πάλη μεταξύ καλού και κακού, Θεού και Σατανά, λογικής και μεταφυσικής πίστης, αλλά και η σύγκρουση της παλιάς με τη νέα Ρουμανία, της Ανατολής με τη Δύση, της συμπλεγματικής προσκόλλησης σε «παραδοσιακές» αξίες με τον, πολλά υποσχόμενο, αλλά και πολλαπλά προβληματικό «εκσυγχρονισμό».
Το τρέιλερ της ταινίας: https://youtu.be/ePi3p8nZdOs   
Η σελίδα της Λέσχης στο facebook: https://www.facebook.com/Cinephilimnos/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΔΙΚΙΕΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΜΟΡΙΩΝ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΟΤΑΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΥ ΠΥΣΠΕ ΛΕΣΒΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΝΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΣΤΟΝ κ. ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΑ