ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017


ΠΡΑΚΤΙΚΟ 1/2017
  Συνήλθε σήμερα 7 Ιουνίου 2017 στις 9 π.μ. στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας, η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου.
  Αφού διαπιστώθηκε απαρτία, εκλέχθηκε ομόφωνα ως πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης ο Καλλιονίδης Ιωάννης και εγκρίθηκε από τη ΓΣ το πρόγραμμα εργασιών της ΓΣ.
  Στη συνέχεια η Αρναρέλλη Ευανθία, ταμίας του απερχόμενου ΔΣ, έκανε τον οικονομικό απολογισμό. Το ΤΑΜΕΙΟ του Συλλόγου έκλεισε στις 7 Ιουνίου 2017 με ΕΣΟΔΑ 4875,77€, ΕΞΟΔΑ 525,70€, ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 4350,07€ . Το ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ του Συλλόγου έκλεισε την ίδια ημέρα με ΕΣΟΔΑ 620,77€, ΕΞΟΔΑ 0€ και ΥΠΟΛΟΙΠΟ 620,77€. Όλα τα χρήματα βρίσκονται στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
  Ακολούθησε ο απολογισμός πεπραγμένων από τον πρόεδρο του απερχόμενου  ΔΣ, Μαδυτινό Κωνσταντίνο. Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του απερχόμενου ΔΣ είπε :
«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
  Το απερχόμενο ΔΣ του Συλλόγου που εκλέχτηκε από τις εκλογές της 10 Δεκεμβρίου του 2015, έκανε διετή θητεία μετά την τροποποίηση του καταστατικού του Συλλόγου που εγκρίθηκε ομόφωνα από τη ΓΣ τον Ιούνιο του 2015.
  Στη διάρκεια της θητείας μας συνεχίστηκε η οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε από το 2009 και οφείλεται στην υπερσυσσώρευση κεφαλαίων και κερδών από τα μονοπώλια και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς και στους ανταγωνισμούς τους για το ποιος θα επιβιώσει σε βάρος άλλων. Μόνιμα χαμένοι όμως από τα παραπάνω είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες και επαγγελματίες, η πλειοψηφία του λαού.
  Η λεγόμενη ανάπτυξη που επαναλαμβάνεται κάθε μέρα από τα ΜΜΕ σημαίνει επενδύσεις των επιχειρήσεων με εξευτελιστικούς μισθούς, ανεργία και διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, διάλυση της δημόσιας και δωρεάν υγείας-πρόνοιας-παιδείας για να κερδίζουν ακόμα περισσότερα δισεκατομμύρια ευρώ μια χούφτα μονοπώλια σε βάρος της ζωής όλων μας. Αυτοί ευθύνονται για το κρατικό χρέος και σε μας το φορτώνουν.
  Η παιδεία μετατρέπεται σταδιακά σε πεδίο επενδύσεων για τις επιχειρήσεις για να μετατραπεί από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα. Αυτό φαίνεται και από τις πρόσφατες εκθέσεις του ΣΕΒ για την παιδεία που ταυτίζονται τόσο με τις θέσεις της κυβέρνησης όσο και με τις θέσεις της αντιπολίτευσης. Εκεί αποβλέπει και η αυτονομία των σχολικών μονάδων. Σημαίνει σχολεία που θα είναι «απαλλαγμένα» από την κρατική χρηματοδότηση και τόσο ο διευθυντής, όσο και ο σύλλογος διδασκόντων θα παρακαλούν τους γονείς, τους χορηγούς, τους Δήμους για να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία τους. Σημαίνει σχολεία με λίγους εκπαιδευτικούς και με ελαστικές σχέσεις εργασίας, που θα μετακινούνται από τάξη σε τάξη, από τη μια ειδικότητα στην άλλη, από σχολείο σε σχολείο, για να καλύπτουν κενά, ανοίγοντας ταυτόχρονα άλλα κενά. Σημαίνει σχολεία που δεν θα έχουν ένα ενιαίο πρόγραμμα μαθημάτων, αλλά αυτό θα διαμορφώνεται ανάλογα με τις ειδικότητες που διαθέτει το κάθε σχολείο και ανάλογα με τις κατευθύνσεις που θα δίνουν οι  επιχειρήσεις. Αυτό είναι το νέο σχολείο της αγοράς στο οποίο δεν θα πρέπει να συναινέσουμε.
  Σε αυτό το πλαίσιο θα κινείται και το περιεχόμενο της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων, της αξιολόγησης των στελεχών εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών, που επανέρχεται από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού πάγωσε η προηγούμενη αξιολόγηση της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κάτω από την πίεση των αγώνων.
  Για το θέμα αυτό, προτείνουμε στη ΓΣ ψήφισμα το οποίο θα διαβαστεί μαζί με τις όποιες προτάσεις στο τέλος του θέματος του απολογισμού του ΔΣ.
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
  Στα παραπάνω πλαίσια προσπαθήσαμε να πιέσουμε για να καλυφθούν πλήρως τα σχολεία της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου με το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό.
  Δημοσιοποιήσαμε 7 διαμαρτυρίες προς το Υπουργείο, τις Διευθύνσεις και τους βουλευτές του νομού για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, τόσο στο σχολικό έτος 2015-2016, όσο και τη φετινή χρονιά 2016-2017.
  Προσπαθήσαμε να κάνουμε κοινές διαμαρτυρίες με τους συλλόγους γονέων, τόσο γενικότερα μέσα από κοινές συσκέψεις που διοργανώναμε στην αρχή της χρονιάς, αλλά και με κοινά ψηφίσματα, όσο και ειδικότερα, όπως η κοινή διαμαρτυρία με το Σύλλογο Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Μούδρου, αλλά και με το Σύλλογο γονέων του Νηπιαγωγείου Μούδρου, όπου κάναμε και παράσταση διαμαρτυρίας στον Περιφερειακό Διευθυντή εκπαίδευσης με αίτημα την κάλυψη του κενού στο ολοήμερο τμήμα του νηπιαγωγείου Μούδρου.
  Αγωνιστήκαμε και τις δύο σχολικές χρονιές για τη δημιουργία Τάξεων Υποδοχής Αλλοδαπών μαθητών στο Δημοτικό Σχολείο Νέας Κούταλης και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας και το πετύχαμε τη φετινή χρονιά.
  Δημοσιοποιήσαμε διαμαρτυρία για τις ελλείψεις στις δομές της ειδικής αγωγής του νησιού μας (Τμήματα Ένταξης, Παράλληλη Στήριξη, ΚΕΔΔΥ) και εκφράσαμε τη στήριξή μας στους αγώνες των εργαζομένων στην ειδική αγωγή που κινητοποιούνταν στην Αθήνα στις 31/1/2017.
ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
  Υπενθυμίζουμε ότι οι όποιες δομές ειδικής αγωγής υπάρχουν στο νησί (Ειδικό Σχολείο, ΕΕΕΚ, Τμήματα Ένταξης, ΚΕΔΔΥ, Παράλληλη Στήριξη) έγιναν μετά από χρόνιους αγώνες του Συλλόγου, από κοινού με την ΕΛΜΕ και άλλους φορείς εργαζομένων και γονέων, και δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για τη στήριξη και την επέκταση αυτών των δομών.
  Εκφράσαμε την αντίθεσή μας στην τελευταία τροποποίηση του Υπουργείου που καταδικάζει στην ανεργία τους συνάδελφους απόφοιτους των Παιδαγωγικών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής και προσπαθεί να καλύψει τα κενά στην ειδική αγωγή με «πλεονάζοντες» εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής, βάζοντας σε αντιπαράθεση τους συναδέλφους μεταξύ τους, ακολουθώντας την πάγια τακτική του «διαίρει και βασίλευε».
  Καταδικάσαμε τα σεμινάρια σε δασκάλους γενικής αγωγής που είχαν αναλάβει παράλληλη στήριξη μόλις ενημερωθήκαμε για την πραγματοποίησή τους στις 29-3-2017, ενημερώσαμε τα μέλη του Συλλόγου και με παρέμβασή μου ως προέδρου του συλλόγου μίλησα στους επιμορφωτές και επιμορφούμενους των επίμαχων σεμιναρίων και τους κάλεσα να μη συμμετέχουν σ’ αυτά. Αμέσως μετά καλέσαμε μόνιμους και αναπληρωτές σε σύσκεψη στις 31-3-2017 για να οργανώσουμε την αντίσταση στην απαράδεκτη τροπολογία και να ζητήσουμε μόνιμους μαζικούς διορισμούς, μαζί με την ΕΛΜΕ. Παρόλο που στη σύσκεψη ήρθαν μόνο 2 αναπληρωτές συνάδελφοι, βγήκαμε στα σχολεία και καλέσαμε τους συναδέλφους σε στάση εργασίας και συγκέντρωση 5-4-2017. Εκεί η συμμετοχή ήταν κάπως καλύτερη όχι όμως αυτή που θα έπρεπε.
Στο τέλος του πρώτου θέματος της ΓΣ θα διαβαστεί ψήφισμα με βάση κείμενο του Συλλόγου Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής για την Ειδική Αγωγή και θα κυκλοφορήσει για να υπογραφτεί από τους συναδέλφους.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ
  Καλέσαμε πάλι σε συγκέντρωση και στάση εργασίας στις 15-4-2016 και συγκέντρωση μαζί με την ΕΛΜΕ και προχωρήσαμε ταυτόχρονα σε μάζεμα υπογραφών κάτω από σχετικό κείμενο της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών και Ωρομισθίων που κατατέθηκε μαζί με άλλα πανελλαδικά στο Υπουργείο.
  Καλέσαμε σε απογευματινό συλλαλητήριο μαζί με την ΕΛΜΕ στις 23-2-2017, όπου μοιράστηκε στον κόσμο σχετικό κοινό  ενημερωτικό που πρόβαλλε το αίτημα και την ανάγκη για μαζικούς μόνιμους διορισμούς.
  Για τα ίδια θέματα καλέσαμε τους συναδέλφους  σε ΓΣ στις 21-4-2016 και σε σύσκεψη αναπληρωτών στις 11-10-2016 με πολύ μικρή όμως συμμετοχή.
  Συμπαρασταθήκαμε σε συνάδελφο τρίτεκνο αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου που ζητούσε το αυτονόητο και το ανθρώπινο να είναι κοντά στην οικογένειά του με μετακίνηση λόγω συνυπηρέτησης, βάζοντας το θέμα τόσο στο ΑΠΥΣΠΕ και το Υπουργείο, όσο και στη ΔΟΕ.
  Συνεχίσαμε τον χρόνιο αγώνα για να χαρακτηριστούν όλα τα σχολεία της Λήμνου ως δυσπρόσιτα για να έχουν το δικαίωμα της διπλής μοριοδότησης οι αναπληρωτές συνάδελφοι, τόσο με συνεχείς διαμαρτυρίες προς το Υπουργείο, όσο και με παρέμβασή μας στον υφυπουργό Ναυτιλίας, με αφορμή τη σύσκεψη που είχαμε πρόεδροι νησιωτικών ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ για τις συνθήκες διαβίωσης των εκπαιδευτικών στα νησιά.
  Πρέπει να αναφέρουμε την απαράδεκτη και εκβιαστική απάντηση του υφυπουργού, «μη ζητάτε πολλά γιατί μπορεί να αποχαρακτηρίσουμε και τα σχολεία της δευτεροβάθμιας».
  Τελικά σε απάντηση του Υπουργείου σε ερώτηση που έγινε στη βουλή, αναφέρθηκε ότι ζήτημα του χαρακτηρισμού των σχολείων ως δυσπρόσιτων θα το δουν πανελλαδικά, που ακόμα δεν το είδαν.
  Εδώ θα χρειαστεί να πούμε συνάδελφοι παρενθετικά ότι το 5μελές ΔΣ προσπάθησε και θα προσπαθεί να προβάλλει τα προβλήματα και τις ελλείψεις και να διεκδικεί λύσεις, όμως με τη μικρή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, όποιες κι αν είναι αυτές, να μην περιμένουμε αποτελέσματα, παρόλο που έχουμε πετύχει πολλά και με αυτή την κατάσταση. Φανταστείτε πόσα περισσότερα θα μπορούσαμε να πετύχουμε αν όλοι μας παραμερίσουμε την απογοήτευση, το «τίποτα δε γίνεται», και συμμετέχουμε μαζικά στις ΓΣ και στις κινητοποιήσεις του Συλλόγου. Οι μάχες που δίνονται είναι συνεχείς και δύσκολες και όσο περισσότεροι μπαίνουμε σ’ αυτές τις μάχες τόσο το καλύτερο.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
  Δημοσιοποιήσαμε διαμαρτυρία στις 24-10-2016 προς το Υπουργείο γιατί σε νόμο για τη σύσταση οργανικών θέσεων ειδικοτήτων δεν προβλέπει καμιά για τα σχολεία της Λήμνου.
  Ταυτόχρονα στις διαμαρτυρίες για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών συμπεριλαμβάναμε πάντα τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, ζητώντας εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και για τα ολιγοθέσια σχολεία του Κάσπακα και του Θάνους που κακώς δεν προβλέπονται από τη νομοθεσία.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
  Το ΔΣ του Συλλόγου μας κάλεσε σε αντίσταση ενάντια στις τροπολογίες του Υπουργείου που μειώνουν τις ώρες διδασκαλίας στα δημοτικά σχολεία και αυξάνουν το ωράριο των νηπιαγωγών μέχρι και στις 3ο ώρες.
  Κάλεσε στην απεργία του κλάδου στις 8-6-2016 με αιτήματα :
Να μη δεχτούμε:
·         Να μείνουν άνεργοι οι συνάδελφοί μας αναπληρωτές που για χρόνια διασχίζουν τη χώρα με μια βαλίτσα στο χέρι!
·         Να κλείσουν εκατοντάδες νηπιαγωγεία και να μείνουν προνήπια αλλά και νήπια απέξω αναζητώντας λύσεις στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ή μένοντας σπίτι τους!
·         Να κλείσουν σχολεία ή να συμπτυχθούν κι άλλα τμήματα, να στοιβάζονται οι μαθητές μας σε 30άρια τμήματα!
·         Την υποβάθμιση των δομών της Ειδικής Αγωγής!
·         Να βγουν υπεράριθμοι και να μετακινηθούν συνάδελφοι που τόσα χρόνια είμαστε δίπλα – δίπλα, στο ίδιο σχολείο!
  Ταυτόχρονα απευθύνθηκε μέσω των σχολείων και των ΜΜΕ με ανοιχτή επιστολή στους γονείς και τους κάλεσε σε σύσκεψη στις 6-6-2016 για να τους ενημερώσει για την κατάσταση που θα επικρατούσε στα σχολεία με τη νέα σχολική χρονιά. Η ανταπόκριση από τους γονείς ήταν πολύ μικρή.
  Από τις 29-8-2016, κατήγγειλε το Υπουργείο γιατί με εγκύκλιό του ζητούσε από τα ΠΥΣΠΕ και τους συλλόγους διδασκόντων να αναφέρουν κενά και πλεονάζον προσωπικό, εφαρμόζοντας έτσι την αντιεκπαιδευτική πολιτική του που εκφράστηκε με τις συγκεκριμένες τροπολογίες.
  Κάλεσε τα μέλη του ΠΥΣΠΕ Λέσβου να μη συναινέσουν στις απαιτήσεις της υπουργικής εγκυκλίου και ταυτόχρονα απευθύνθηκε στους συλλόγους διδασκόντων των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων και πρότεινε ξεχωριστό πρακτικό συλλόγου διδασκόντων στα οποία προβάλλονταν τα αιτήματα :
Για τα δημοτικά σχολεία,
·         Να διοριστούν μόνιμα και να τοποθετηθούν στο σχολείο μας και σε κάθε σχολείο όλοι οι εκπαιδευτικοί, όλων των ειδικοτήτων που χρειάζονται για να καλυφτούν όλα τα κενά.
·         Να υπάρχει δάσκαλος υπεύθυνος για τη λειτουργία του ολοήμερου.
·         Να μειωθεί ο αριθμός ανά τμήμα (15 στο νηπιαγωγείο και στις Α και Β τάξεις του δημοτικού και 20 στις υπόλοιπες τάξεις)
·         Να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος για παραπέρα μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα που υπάρχουν διαγνώσεις για μαθητές που χρειάζονται ειδική παιδαγωγική στήριξη.
Για τα νηπιαγωγεία,
·         Χρειάζεται να διοριστούν μόνιμοι και με οργανική θέση σε κάθε σχολείο μόνιμοι νηπιαγωγοί και βοηθητικό προσωπικό για να καλυφτούν κενά και μορφωτικές ανάγκες.
·         Πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των νηπίων/προνηπίων  15 ανά τμήμα. 
·         Είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος για παραπέρα μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα που υπάρχουν διαγνώσεις για νήπια που χρειάζονται ειδική παιδαγωγική στήριξη.
·         Είναι επιβεβλημένο να θεσμοθετηθεί το ωράριο των νηπιαγωγών στη βάση της θέσης για ενιαίο ωράριο όλων των εκπαιδευτικών.
·         Για να καλυφθούν οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας είναι απαραίτητο να θεσμοθετηθεί η δίχρονη προσχολική αγωγή, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, σε κατάλληλες σύγχρονες υποδομές.
  Στις 6-9-2016 απηύθυνε στους συλλόγους διδασκόντων κάλεσμα να μη δεχτούν την κατάργηση του δασκάλου του ολοήμερου και να διαμορφώσουν τις αναθέσεις ωρών και τα προγράμματα έτσι ώστε να φαίνονται ξεχωριστά οι ώρες του δασκάλου του ολοήμερου. Επιπλέον έκανε παρέμβαση στους διευθυντές των σχολείων με αφορμή τη σύσκεψη που είχαν στο γραφείο του σχολικού συμβούλου και τους ζήτησε να προτείνουν το ίδιο στους συλλόγους διδασκόντων. Επίσης την ίδια παρέμβαση έκανε και σε συναδέλφους με αφορμή την παρουσία τους σε σεμινάρια του σχολικού συμβούλου.
  Ως απόρροια αυτών των ενεργειών κάλεσε σε απεργία του κλάδου στις 15-9-2016 και σε συγκέντρωση με τα παραπάνω αιτήματα. Το ποσοστό της απεργίας ήταν 34% αλλά η συμμετοχή στη συγκέντρωση ήταν μηδαμινή.
  Αμέσως μετά κάλεσε σε ΓΣ στις 19-9-2016 ενόψει και της ολομέλειας προέδρων όπου διαπιστώθηκε απαρτία με το 1/5 των μελών στην 3η επαναληπτική και πάρθηκαν αποφάσεις που μεταφέρθηκαν από εμένα στην ολομέλεια προέδρων στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της ΓΣ εγκρίθηκε ψήφισμα που στάλθηκε στη Διεύθυνση ΠΕ Λέσβου όπου ζητούνταν να μη γίνει καμιά μετακίνηση συναδέλφου από το ένα σχολείο στο άλλο για κάλυψη κενών και να προσληφθούν οι αναπληρωτές που χρειάζονται.
ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ
  Καλέσαμε σε σύσκεψη νηπιαγωγών μετά από πρόταση μέλους του συλλόγου μας για τα νέα ωράρια και προγράμματα των νηπιαγωγείων. Από τη σύσκεψη διαμορφώθηκε ανάλογο ψήφισμα το οποίο υπογράφτηκε από όλες τις νηπιαγωγούς του νησιού και στάλθηκε στη σχολική σύμβουλο προσχολικής αγωγής.
  Στις 18-12-2016 δημοσιοποιήσαμε καταγγελία για τα σχέδια μεταφοράς των νηπιαγωγείων στην ευθύνη των δήμων.
  Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή με εγγραφή όλων των προνηπίων και νηπίων στα νηπιαγωγεία και στα ολοήμερα τμήματα, κόντρα στις διασπαστικές τακτικές σε σχέση με τους παιδικούς σταθμούς που προωθούνται και με τις πλάτες του κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΟΕ – ΟΤΑ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
  Καλέσαμε τους συλλόγους διδασκόντων να εφαρμόσουν τις αποφάσεις των ΓΣ του κλάδου και του συλλόγου, ώστε να μην επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να εισβάλουν στα σχολεία με τη μορφή του χορηγού και να τα μετατρέψουν σε διαφημιστές τους ή σε σκαλοπάτι για φοροαπαλλαγές.
  Εδώ να διευκρινίσουμε ότι άλλο είναι μια δωρεά στο σχολείο από κάποιον που ειλικρινά θέλει να βοηθήσει και άλλο η συστηματική εισβολή των επιχειρήσεων που δεν ενδιαφέρονται στην ουσία για τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση αλλά για τα κέρδη τους.
  Ενημερώνουμε ότι κατά τη συγκέντρωση και στάση εργασίας της 15-4-2017 για τους μόνιμους διορισμούς, πήγαμε με πορεία στο δημαρχείο όπου είχαμε συνάντηση με το δήμαρχο και του ζητήσαμε να θέσει θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για ψήφισμα συμπαράστασης στα αιτήματά μας μεταξύ των οποίων και το αίτημα για αύξηση των κρατικών δαπανών για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων. Η απάντηση του Δημάρχου στο θέμα αυτό ενώπιον εκπροσώπων του συλλόγου μας και της ΕΛΜΕ ήταν ότι υπάρχουν λεφτά για τις λειτουργικές δαπάνες και περισσεύουν κιόλας. Αυτό ας το έχουν υπόψη οι διευθυντές των σχολείων.
  Ζητήσαμε την κάλυψη των σχολείων με αθλητικό υλικό με έγγραφό μας στις 20-6-2016, προς τη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής.
  Επίσης εκφράσαμε τη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους του 2ου νηπιαγωγείου Μύρινας για το ότι ήταν θύμα πλαστογραφίας από θεατρική εταιρεία που το χρησιμοποίησε για τη διαφήμισή της και ζητήσαμε από τη Διεύθυνση ΠΕ Λέσβου και τη ΔΟΕ.
  Δυστυχώς δεν είχαμε ανταπόκριση από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ παρόλο που απευθύναμε τη διαμαρτυρία τρεις φορές.
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΠΛΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
  Ανταποκρινόμενοι σε αίτημα συναδέλφων, απευθύναμε ερώτημα στο Υπουργείο για το αν θα ισχύσει η διπλή μοριοδότηση και για το τρίτο έτος, για όσους συναδέλφους μόνιμους υπηρέτησαν για τρία συνεχόμενα έτη σε σχολεία Θ΄κατηγορίας, (που ίσχυσε τελικά).
  Αγωνιστήκαμε για το δικαίωμα της διπλής μοριοδότησης σε συναδέλφισσες που είχαν οργανική σε σχολεία Θ΄κατηγορίας και μετακινήθηκαν χωρίς δική τους ευθύνη σε σχολεία της Μύρινας, αλλά και σε συνάδελφο που υπηρέτησε με απόσπαση σε σχολεία Θ΄κατηγορίας. Βάλαμε το αίτημα στη Διεύθυνση ΠΕ Λέσβου και στο ΠΥΣΠΕ Λέσβου και πιέσαμε με κάθε τρόπο για να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των συναδέλφων. Δυστυχώς σκοντάψαμε στην αδιαλλαξία και στον εμπαιγμό τόσο των διορισμένων μελών του ΠΥΣΠΕ Λέσβου και του ΚΥΣΠΕ στο οποίο έριξε το μπαλάκι η Διευθύντρια ΠΕ Λέσβου, όσο και των αιρετών των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
  Διαμορφώσαμε συγκεκριμένη πρόταση για την αναμοριοδότηση των σχολείων της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου και αφού τη στείλαμε για διαβούλευση στα στους συλλόγους διδασκόντων, τη μεταφέραμε στο ΠΥΣΠΕ αφού την ενέκρινε η συντριπτική πλειοψηφία των συλλόγων διδασκόντων των σχολείων.
  Βέβαια το Υπουργείο δεν έχει κάνει τίποτα ακόμα για την αναμοριοδότηση των σχολείων.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥΣ ΣΕΠΕ ΚΑΙ ΕΛΜΕ
  Μαζί με την ΕΛΜΕ Λήμνου, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς- Ιθάκης για συντονισμό δράσης με άλλους νησιωτικούς ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, ώστε να διεκδικήσουμε μειωμένα εισιτήρια αεροπορικά, ακτοπλοϊκά και ΚΤΕΛ για όλους τους συναδέλφους που υπηρετούν σε νησιά, καθώς και για τις συνθήκες διαβίωσης (στέγαση, σίτιση).
  Για το θέμα αυτό συνυπογράψαμε κοινό ψήφισμα το οποίο καταθέσαμε στον υφυπουργό ναυτιλίας το Νοέμβριο του 2016, αντιπροσωπεία προέδρων που τον επισκεφθήκαμε στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Όπως αναφέραμε σε κοινό δελτίο τύπου δε δόθηκαν απαντήσεις και προχωρήσαμε σε δεύτερο κοινό ψήφισμα, όπου βάζουμε ξανά το θέμα του χαρακτηρισμού των σχολείων ως δυσπρόσιτων, το οποίο κατέθεσε αντιπροσωπεία προέδρων στα κόμματα στη βουλή (πλην Χρυσής Αυγής).
ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  Κηρύξαμε τρίωρη στάση εργασίας καλύπτοντας όσους συναδέλφους ήθελαν να συμμετέχουν στη συγκέντρωση που έγινε στις 30-11-2016 με αίτημα τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, παρόλο που εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας για το περιεχόμενο των αιτημάτων που κινούνταν στη λογική του μικρότερου κακού και τον εμπαιγμό από τα κόμματα που από τη μια ψήφισαν το 3ο μνημόνιο που έλεγε για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και από την άλλη συμμετείχαν στη συγκέντρωση!
  Καλέσαμε σε στάση εργασίας και συγκέντρωση μαζί με το ΝΤ Λήμνου της ΑΔΕΔΥ έξω από το υποκατάστημα του ΙΚΑ (τώρα ΕΦΚΑ) για να αντισταθούμε στην υποβάθμισή του.
  Με έγγραφό μας στις 19-9-2016, ζητήσαμε το άνοιγμα της Λέσχης Αξιωματικών για τη σίτιση των εκπαιδευτικών.
  Ανταποκριθήκαμε στην πρόταση συναδέλφων και ζητήσαμε τη δημιουργία πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής από το Δήμο, καθώς και μειωμένο εισιτήριο για τους εκπαιδευτικούς στον κινηματογράφο ΜΑΡΟΥΛΑ.
  Θεωρούμε αυτό το αίτημα (που δεν ικανοποιήθηκε) δίκαιο γιατί οι εκπαιδευτικοί δικαιούνται ευκολίες στην πρόσβαση σε όλες τις μορφές της τέχνης και όπως έχουν μειωμένα εισιτήρια σε θέατρα με την κάρτα της ΔΟΕ και ελεύθερη είσοδο στα μουσεία με την κάρτα του Υπουργείου Πολιτισμού, έτσι θα πρέπει να δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο στον κινηματογράφο.
  Μετά από αίτημα συναδέλφων προχωρήσαμε στο μάζεμα 204 υπογραφών μαζί με την ΕΛΜΕ Λήμνου, διεκδικώντας να γίνεται η επιμόρφωση για την πιστοποίηση α΄ και β΄ επιπέδου στη Λήμνο.
  
ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ-ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ (ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ) – 4Ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ
    Καλέσαμε σε συλλαλητήριο το Σάββατο 21-5-2016 σε συλλαλητήριο ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης που αποτελούσαν ενδιάμεσο σταθμό ανάμεσα στο 3ο και το 4ο μνημόνιο.
  Καλέσαμε μαζί με το ΝΤ Λήμνου της ΑΔΕΔΥ σε απεργία και συγκέντρωση στις 24-11-2016, ενάντια στο 4ο μνημόνιο που προωθούνταν από την κυβέρνηση, στην κινητικότητα και την αξιολόγηση – κρατικό έλεγχο στο Δημόσιο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση (νόμος Βερναδάκη).
  Καλέσαμε σε πανεργατική απεργία και συγκέντρωση μαζί με το ΝΤ Λήμνου της ΑΔΕΔΥ για τα εργασιακά και μισθολογικά θέματα, καθώς και τους μόνιμους διορισμούς.
  Καλέσαμε σε ΓΣ στις 17-2-2017 για την προετοιμασία κινητοποίησης ενάντια στο 4ο μνημόνιο και στη συνέχεια καλέσαμε σε απογευματινό συλλαλητήριο στις 21-2-2017.
  Τέλος καλέσαμε σε γενική απεργία και συγκέντρωση στις 17-5-2017, ενάντια στην ψήφιση του 4ου μνημόνιου. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν το χαμηλότερο που είχαμε (10%).
ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
  Καταγγείλαμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης σε κινητοποίηση εργαζομένων για το ασφαλιστικό ζήτημα στην Αθήνα στις 8-1-2016 και καλέσαμε σε ΓΣ στις 23-1-2016 για να οργανώσουμε μαζί με τα άλλα σωματεία τον αγώνα για την προάσπιση της Δημόσιας, Υποχρεωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης. Για το ζήτημα αυτό αναρτήσαμε τρία πανώ σε κεντρικά σημεία της Μύρινας.
  Καλέσαμε στην γενική απεργία και συγκέντρωση στις 4-2-2016 όπου το ποσοστό συμμετοχής ήταν 43%.
  Καλέσαμε μαζί με το ΝΤ Λήμνου της ΑΔΕΔΥ σε απεργία του Δημοσίου στις 7-4-2016 και συγκέντρωση στο νοσοκομείο του νησιού, προβάλλοντας ταυτόχρονα τα αιτήματα της κοινωνικής ασφάλισης και των ελλείψεων του νοσοκομείου σε γιατρούς. Είχαμε ως άμεσο αποτέλεσμα να έρθει την επόμενη μέρα (έστω και προσωρινά) αναισθησιολόγος που δεν υπήρχε.
  Καλέσαμε σε συγκεντρώσεις ενάντια στην ψήφιση του ασφαλιστικού, μέσα στην εβδομάδα του Πάσχα, στις 6 και 8 – 5 – 2016.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
  ΤΗΝ 18-12-2015, Ημέρα του Μετανάστη, καλέσαμε μαζί με τα άλλα σωματεία του νησιού σε συγκέντρωση ρουχισμού και τροφίμων για τους πρόσφυγες, ανταποκρινόμενοι στην πρωτοβουλία του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου.
  Μέρος αυτών που συγκεντρώθηκαν παραδώσαμε με αντιπροσωπεία και των άλλων σωματείων, σε πρόσφυγες που είχαν έρθει στο νησί.
  Δημοσιοποιήσαμε στις 1-3-2016 ανακοίνωση ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες και συνυπογράψαμε μαζί με πάνω από 300 ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, συνδικάτα από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Συρία, την Ιταλία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.
  Ανταποκριθήκαμε τέλος στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ για δράσεις στα σχολεία για την ειρήνη και τους πρόσφυγες και ανταποκρινόμενοι σε πρόταση συναδέλφων, διοργανώσαμε την πρόσφατη εκδήλωση με θέμα «Να σκέφτεσαι τους άλλους» που σημείωσε μεγάλη επιτυχία.
ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  Διοργανώσαμε μαζί με το Σύλλογο Γονέων και την ΑΕΛ εκδήλωση-ομιλία-συζήτηση με το συνάδελφο Νίκο Καρύδη και με θέμα «Τα οφέλη της σωματικής άσκησης».
  Διοργανώσαμε και τις δύο σχολικές χρονιές στα τέλη του Ιανουαρίου την κοπή πίτας του Συλλόγου, με την απόδοση τιμητικής πλακέτας στον τελευταίο συνάδελφο που συνταξιοδοτήθηκε πρόπερσι το Νίκο Λιάπη.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
   Ανταποκριθήκαμε σε αιτήματα συναδέλφων και διοργανώσαμε τα παρακάτω σεμινάρια :
  Βιωματικό σεμινάριο με θέμα «εργαστήρι παραμυθοποιϊας» στις 14 και 15 -5-2016 με τους ΑΕΙ ΠΑΙΔΕΣ.
  Βιωματικό σεμινάριο μουσικής με θέμα «ηχομαγειρέματα» στις 14 και 15 -11-2016 με τους ΑΕΙ ΠΑΙΔΕΣ.
  Σεμινάριο για την πυρόσβεση και τους σεισμούς με τον διοικητή της πυροσβεστικής.
  Σεμινάριο για τις Πρώτες Βοήθειες με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης».
  Ακολούθησαν τοποθετήσεις – προτάσεις :
Αβράμης Φώτης : Να επανιδρυθούν τα σχολεία ΕΑΕΠ – Να γίνουν μόνιμοι μαζικοί διορισμοί – Συνταξιοδότηση στα   30 χρόνια υπηρεσίας – Διορισμοί στις δομές ειδικής αγωγής των πτυχιούχων ειδικής αγωγής – Υπεύθυνος δάσκαλος για το Ολοήμερο – Αναλογία νηπιών και μαθητών 1 : 15 – Μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα που υπάρχουν μαθητές με ειδικές ανάγκες – Όχι στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, ναι στην αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων.
Μανώλης Βακάμης : Να μπουν ψυχολόγοι στα σχολεία – Να γίνεται έγκαιρη διάγνωση των μαθητών με ειδικές ανάγκες από τη νηπιακή ηλικία.
Ακολούθησαν ψηφίσματα για την ειδική αγωγή και την αξιολόγηση.
Η Κατεβαινίδου Γεσθημανή (Μάνια) πρότεινε το παρακάτω ψήφισμα :
«Ψήφισμα προς τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου
Για την Ειδική Αγωγή
  Το Υπουργείο Παιδείας επιλέγοντας να εφαρμόζει τις υπουργικές αποφάσεις, όπως αυτές για το ολοήμερο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο και ψηφίζοντας παράλληλα τροπολογία και υπουργικές αποφάσεις με αρνητικό αντίκτυπο στην Ειδική Αγωγή, πλήττει καίρια το δημόσιο σχολείο.
  Ειδικότερα στην Ειδική Αγωγή :
  Η πρόσφατη υπουργική απόφαση (Απρίλιος 2017) για την πρόσληψη των αναπληρωτών ΕΑΕ – πέραν της ανακοίνωσης για μηδενικούς διορισμούς στην εκπαίδευση μέχρι και το 2019 (!) – φέρνει σημαντικές αλλαγές στη στελέχωση της δημόσιας εκπαίδευσης, καθώς :
Α) Απαξιώνει το βασικό πτυχίο και την προϋπηρεσία των συναδέλφων που καλύπτουν επί 15 συναπτά έτη πάγια και διαρκή κενά στην ΕΑΕ, εκπαιδεύοντας μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Β) Αποτελεί προάγγελο για τη μελλοντική αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των εκπαιδευτικών σε όλη την εκπαίδευση, εισάγοντας τη λογική του προσοντολογίου και ωθώντας τους εκπαιδευτικούς σε ένα διαρκές κυνήγι απόκτησης προσόντων για την απόδειξη του αυτονόητου και του επί πολλά έτη κατοχυρωμένου επαγγελματικού δικαιώματος, της πρόσληψης των αναπληρωτών στη δημόσια εκπαίδευση βάσει του βασικού πτυχίου.
Ενόψει της Γενικής Συνέλευσης στη ΔΟΕ
  Καλούμε τη γενική συνέλευση να λάβει απόφαση για στήριξη ενός αγωνιστικού πλαισίου που θα περιλαμβάνει απεργιακές κινητοποιήσεις το φθινόπωρο με βασικό αίτημα τους μαζικούς διορισμούς με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία.
Ζητούμε :
¾    Να καλυφθούν όλα τα κενά στην εκπαίδευση! Μαζικοί διορισμοί με όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό.
¾    Να μην αποσυνδεθεί το βασικό πτυχίο του εκπαιδευτικού από τα επαγγελματικά δικαιώματα για εργασία στην εκπαίδευση.
¾    Για την Ειδική Αγωγή : Να αποσυρθούν όλες οι υπουργικές αποφάσεις που πλήττουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
¾    Ενιαία κριτήρια για προσλήψεις, διορισμούς και υπηρεσιακές μεταβολές σε όλη την εκπαίδευση – Ό, τι ισχύει στη Γενική Εκπαίδευση να ισχύει και στην ΕΑΕ.
¾    Δωρεάν, δημόσια και ουσιαστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών – Επαναλειτουργία των διδασκαλείων – Όχι στις επιμορφώσεις της ντροπής».

  Ο Μαδυτινός Κωνσταντίνος πρότεινε το παρακάτω ψήφισμα :
«Ψήφισμα προς τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου
Δε συμμετέχουμε στη διαδικασία αξιολόγησης για την
επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων
!
Το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την επιλογή δ/ντων σχολικών μονάδων, με αφορμή την απόφαση του ΣΤΕ να κρίνει αντισυνταγματικό το ν.4327/15 (Μπαλτά – Κουράκη), βασίζεται σε όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει εδώ και χρόνια (βλ. Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, Καθηκοντολόγιο, ν.3848/10 – Διαμαντοπούλου, ν.4186/13 - Αρβανιτόπουλου).
Πατάει γερά επάνω σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που προσαρμόζει και το σχολείο στις ανάγκες της αγοράς. Βαδίζει σταθερά στις ράγες των κατευθύνσεων της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ. Αυτή η πολιτική είναι που καθορίζει τελικά το χαρακτήρα του σχολείου άρα και το ρόλο των διευθυντών.
Δεν είναι τυχαίο ότι η επιλογή και αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης είναι μέρος του 4ου Μνημονίου για την εκπαίδευση – τριετές πρόγραμμα πλάι στα ζητήματα της εξοικονόμησης πόρων, την προώθηση της μαθητείας στην Τεχνική Εκπαίδευση, την αυτονομία της σχολικής μονάδας.
Η διαδικασία εμπλοκής του συλλόγου διδασκόντων στην επιλογή των διευθυντών είναι μέρος της γενικότερης διαδικασίας αξιολόγησης που προωθείται και στην εκπαίδευση. Η διαδικασία αυτή είναι εφαρμογή ακριβώς των διαδικασιών αξιολόγησης που προβλέπονται στο ν. 4369/16 – Βερναδάκη - για την αξιολόγηση στο Δημόσιο στο τμήμα που αφορά την αξιολόγηση του προϊσταμένου από τους υφισταμένους. Το Σεπτέμβρη του 2017 σχεδιάζουν να βάλουν σε εφαρμογή και το υπόλοιπο κομμάτι της αξιολόγησης.
Καλούμε του συναδέλφους να δυναμώσουν τον αγώνα απέναντι στη αντιλαϊκή πολιτική.
Απέναντι στο νέο Μνημόνιο για την Παιδεία.
Απέναντι στην αξιολόγηση – κρατικό έλεγχο που στόχο έχει την προσαρμογή και του σχολείου στις ανάγκες αναπαραγωγής τους βαρβάρου εκμεταλλευτικού συστήματος.
Το σωματείο μας μπαίνει μπροστά στον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση.
ü  Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων, κάθε συνάδελφο, να μη συντάξουν πρακτικά, να μη συμπληρώσουν ερωτηματολόγια, να μην αξιολογήσουν, στο πλαίσιο της «αποχής από κάθε διαδικασία αξιολόγησης» που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ.
ü  Καλούμε τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ να πάρουν άμεσα αποφάσεις “αποχής από κάθε διαδικασία αξιολόγησης” και συνδικαλιστικής κάλυψης των σωματείων και των συναδέλφων.
ü  Καλούμε τους αιρετούς του κλάδου να μη γίνουν αξιολογητές, να βάλουν παύλα (-) στη συνέντευξη, να παραβρίσκονται στη διαδικασία από τη σκοπιά της καλύτερης αποκάλυψης – ελέγχου – καταγγελίας».
Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα και τα 2 ψηφίσματα
  Στη συνέχεια ακολούθησε η δευτερολογία του προέδρου :
  Ο Μαδυτινός Κωνσταντίνος είπε ότι οι προτάσεις που ακούστηκαν εμπίπτουν στις θέσεις του ΔΣ για τα Θέματα Ημερήσιας Διάταξης της ΔΟΕ και το ΔΣ συμφωνεί με όλες τις προτάσεις εκτός από τη θέση «ναι στην αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων» η οποία είναι αντίθετη με το ψήφισμα για την αξιολόγηση που ενέκρινε πριν λίγο η Γενική Συνέλευση και που λέει όχι σε κάθε μορφή αξιολόγησης.
    Στη συνέχεια η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα τα οικονομικά και διοικητικά πεπραγμένα του απερχόμενου ΔΣ του Συλλόγου.
  Ακολούθησε η εισήγηση του προέδρου του απρχόμενου ΔΣ για τα Θέματα Ημερήσιας Διάταξης της ΔΟΕ.
  Ο Μαδυτινός Κωνσταντίνος, είπε :
  «Απορρίπτουμε την εισήγηση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ γιατί τους χαρακτηρίζει η διάσταση λόγων και έργων. Μπορεί σε ορισμένα θέματα να έχουμε τις ίδιες θέσεις, αλλά όπως έχει φανεί και στο Σύλλογό μας, οι πράξεις τους και η δράση τους είναι αντίθετες με αυτά που διακηρύσσουν και στις περισσότερες περιπτώσεις τα υπονομεύουν, σκορπίζοντας την απογοήτευση στους συναδέλφους και κάνοντας πλάτες με αυτό τον τρόπο στην εκάστοτε κυβερνητική πολιτική.
Καλούμε όλους σε ανυποχώρητο αγώνα για να προστατεύσουμε τη ζωή μας από τα μνημόνια διαρκείας και τους εφαρμοστικούς νόμους, να αντισταθούμε και να οργανώσουμε την απάντησή μας απέναντι στο νέο βάρβαρο γύρο επίθεσης που ακολουθεί, στην ανέχεια και την εξαθλίωση, που μας περικυκλώνει, για να σωθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.
Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε αταλάντευτα: Ανάκτηση των απωλειών μας, ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας! Ούτε βήμα πίσω από αυτά για να έχουμε ζωή, μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας και τις μεγάλες επιστημονικές, τεχνολογικές και πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της εποχής μας!
Μπροστά μας έχουμε ένα νέο μνημόνιο-οδοστρωτήρα, που έρχεται να ολοκληρώσει τη «δουλειά» των προηγούμενων.
Το Αύγουστο του 2015 ΣΥΡΙΖΑ  - ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ – ΑΝΕΛ ψήφισαν το τρίτο και πιο σκληρό μνημόνιο. Πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή ένα ακόμα σκληρό πακέτο μέτρων. Ψήφισε το 4ο Μνημόνιο που φέρνει: Σφαγή στους μισθούς ακόμα και των 400 €, μέσα από την συντριβή του αφορολόγητου, περικοπή τουλάχιστον μιας σύνταξης ακόμα μέσα από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, περικοπές κοινωνικών και προνομιακών επιδομάτων (π.χ. τέκνων, θέρμανσης, ανεργίας), άνοιγμα των ομαδικών απολύσεων, επαναφορά του lock out, κατάργηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, ιδιωτικοποιήσεις σε όλους τους τομείς (ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, κ.α.). Ταυτόχρονα νομοθετεί νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο.
Για την Παιδεία φέρνει συμπληρωματικό μνημόνιο. Γενικεύει τη μαθητεία, προχωρά σε νέες περικοπές στα οικονομικά της Εκπαίδευσης, ανοίγει άμεσα το ζήτημα της αξιολόγησης – κρατικό έλεγχο των εκπαιδευτικών, προωθεί συμπτύξεις συγχωνεύσεις, μείωση προσλήψεων αναπληρωτών, αδιοριστία επ' αόριστον, συζητιέται αύξηση ωραρίου των εκπαιδευτικών κ.ά.
Φτάνει πια! Δεν πάει άλλο με τα αλλεπάλληλα μέτρα και τα Μνημόνια, που τσακίζουν τη ζωή μας, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.
Επιλέγουμε το δρόμο του αγώνα, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συμμαχίας, με την οργάνωση στα σωματεία, στους τόπους δουλειάς και τις γειτονιές. Το δρόμο της καθολικής σύγκρουσης με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, με το αστικό κράτος και τη διοίκηση, με το πολιτικό προσωπικό τους, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το ΔΝΤ. 
Σήμερα φανερώνονται πιο καθαρά, δύο επιλογές. Η πρώτη είναι πολυφορεμένη και με πολλά διαφορετικά κουστούμια που φέρνουν το ίδιο πικρό αποτέλεσμα για τη ζωή μας. Υποσχέσεις για βελτίωση της ζωής μας μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και της δικτατορίας του κεφαλαίου, με βαριές λαϊκές θυσίες που μοναδικό κερδισμένο έχουν μια χούφτα επιχειρηματικούς ομίλους που τις καρπώνονται.
Η άλλη επιλογή είναι ο δρόμος της αποφασιστικής σύγκρουσης με τους μονοπωλιακούς ομίλους και τα συμφέροντά τους για να μη ζήσουμε σαν σύγχρονοι σκλάβοι! Η ίδια η ζωή, η πλούσια πείρα, κυρίως των τελευταίων ετών αποδεικνύει περίτρανα ότι στο πλαίσιο της ΕΕ, της εξουσίας των μονοπωλίων, δε μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή λύση. Αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο ο ρόλος της ΕΕ, ως μια λυκοσυμμαχία και δυνάστης της εργατικής τάξης, των λαών. Καταρρίπτονται οι μύθοι ότι είναι δήθεν "ένωση της αλληλεγγύης και απάνεμο λιμάνι για τους λαούς" όπως ισχυριζόταν η πλουτοκρατία και τα στηρίγματά της.
Η ελπίδα και η προοπτική βρίσκεται σε σύγκρουση μ' αυτές τις πολιτικές. Ούτε βήμα πίσω από την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Αγωνιζόμαστε για τη μονομερή ολοσχερή διαγραφή του χρέους, για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, για ρήξη με ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Ο αγώνας αυτός απαιτεί Σωματεία και Ομοσπονδίες που δε θα είναι κυβερνητικά φερέφωνα αλλά όργανα πάλης στα χέρια μας.
Στη βάση αυτή, χρειαζόμαστε Συλλόγους και Ομοσπονδία, που θα είναι μακριά από κάθε λογική συναίνεσης, συμβιβασμού και εφικτού, θα έχουν ταξικό προσανατολισμό και γραμμή σύγκρουσης με κεφάλαιο, ΕΕ, κυβερνήσεις και θα διεκδικούν αταλάντευτα:
1) Για τους μισθούς
 • Ανάκτηση όλων των μισθολογικών απωλειών των τελευταίων ετών.
 • Ξεπάγωμα των ωριμάνσεων, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
 • Να καταργηθεί τώρα το μισθολόγιο-φτωχολόγιο (ν. 4354/2015 ΦΕΚ 176), ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη. Όχι στην μισθολογική καθήλωση των αναπληρωτών και νεοδιόριστων στο ΜΚ1. Καμία μείωση μισθού.
 • Να καταργηθεί ο νόμος 4369/2016 για την αξιολόγηση στο Δημόσιο που συνδέει την αξιολόγηση με τη βαθμολογική – μισθολογική εξέλιξη και τις απολύσεις.
2) Για την Κοινωνική Ασφάλιση
 • Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στο ύψος που ήταν το 2009. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.
 • Άμεση αποκατάσταση των απωλειών από τις περικοπές επιδομάτων και συντάξεων σε ειδικές ομάδες, όπως αναπηρίας, χηρείας.
 • Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.
 • Να πληρώσουν το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία για τα ελλείμματα στα Ταμεία. Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, και των απωλειών από το κούρεμα (PSI), με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
 • Πλήρης ανάληψη της ευθύνης από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Άμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας.
 • Να σταματήσει το αίσχος στις καθυστερήσεις έκδοσης και απονομής των συντάξεων και εφάπαξ.  Να υπάρχει άμεση έκδοση προσωρινής σύνταξης μέχρι να εγκριθεί η τελική.
 • Δωρεάν πλήρη περίθαλψη και παροχή φαρμάκων. Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανέργους και στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς χωρίς καμία προϋπόθεση.
 • Άμεση απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής «τζόγο». Κατάργηση κάθε διάταξης για μεταφορά ή τζογάρισμα των αποθεματικών σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.
 • Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος. Όχι στον διαχωρισμό ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους.
 • Σύνταξη στα 55 για τη γυναίκα και στα 60 για τον άνδρα ή στα 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας και στο 80% του τελευταίου μισθού.
3) Για τη Φορολογία
 • Αφορολόγητο ατομικό όριο 20000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
 • Να εκπίπτουν από τη φορολόγηση οι δαπάνες υγείας, ΔΕΗ, θέρμανση, νερό, τηλεφωνία.
 • Να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου.
 • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης και δεύτερης κατοικίας.
4) Για τη λειτουργία του σχολείου και τη στήριξη των λαϊκών οικογενειών
 • Να γίνουν μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης.
 • Να εξασφαλιστεί σύγχρονη κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή, με βάση τους 15 μαθητές ανά τμήμα για τα νηπιαγωγεία, Α και Β τάξη και 20 στις υπόλοιπες, τέτοια που να χωράνε όλα τα παιδιά στο δημόσιο σχολείο.
 • Επανίδρυση σχολείων που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν.
 • Να δοθεί έκτακτο κονδύλι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για δωρεάν δεκατιανό και γεύμα στο σχολείο για όλους τους μαθητές, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν μετακίνηση.
 • Να δοθεί έκτακτο κονδύλι για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. Μηδενικό ΦΠΑ στους λογαριασμούς και τις δαπάνες των σχολικών επιτροπών. Δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία.
 • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών και των εκπαιδευτικών για πληρωμή εκπαιδευτικών, συνοδών ΕΑΕ, λειτουργικών εξόδων, τραπεζοκόμων και καθαριότητας, εκπαιδευτικών εκδρομών, βιβλίων, εποπτικού υλικού και για μεταφορά μαθητών.
 • Επανασύσταση ΟΣΚ, χτίσιμο σχολείων με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, κανένα με ΣΔΙΤ.
 • Σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, μέτρα αντισεισμικής προστασίας, εξασφάλιση υγιεινής.
5) Για το σχολείο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών
 • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος με πόρους αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά.
 • Ενιαίο 12χρονο Σχολείο υποχρεωτικό για όλα τα παιδιά (και αντίστοιχο σχολείο για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που δεν μπορούν να ενταχθούν στα γενικά σχολεία) με ταυτόχρονη απαγόρευση της παιδικής εργασίας. Κανένα παιδί έξω από το σχολείο ως τα 18 του χρόνια που ολοκληρώνεται η ανάπτυξη. Σχολείο με ενιαίο πρόγραμμα και δομή, χωρίς επικαλύψεις και ταξικούς διαχωρισμούς σε βαθμίδες (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο), που θα έχει διευρυμένη χρονική λειτουργία για να ολοκληρώνουν όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά το μορφωτικό τους πρόγραμμα (μελέτη, εργασίες, αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ξένες γλώσσες με πιστοποίηση κ.ά. με παράλληλη δωρεάν σίτιση και ανάπαυση). Αξιοποίηση των δομών του σχολείου για το ελεύθερο χρόνο τους για δραστηριότητες που θα παρέχει δωρεάν.
 • Σε σχέση με τα σχολεία ολοήμερης λειτουργίας διεκδικούμε άμεσα μέτρα: 1) Πλήρη σίτιση όλων των μαθητών στο σχολείο, με μαγειρεία και τραπεζαρία, 2) Χώροι κατάλληλοι για την ξεκούραση και το παιχνίδι των μαθητών.
 • Επαγγελματικές Σχολές, δημόσιες και δωρεάν, μετά το 12χρονο, για όσα παιδιά επιλέγουν επαγγέλματα που δε χρειάζονται πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
 • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, που θα περιλαμβάνει ισότιμα ιδρύματα που θα παράγουν επιστημονικό δυναμικό έτοιμο να θέσει τις γνώσεις του στην υπηρεσία του λαού, για να εξασφαλίσει τη γενική πρόοδο και ευημερία.
 • Μέσα στα ΑΕΙ δημιουργείται δίκτυο περιοδικής επιμόρφωσης για το σύνολο των εργαζομένων άρα και των εκπαιδευτικών.
 • Σύστημα απογευματινής εκπαίδευσης, ως προσωρινό μέτρο, για να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση όσοι εργαζόμενοι λόγω ταξικών αποκλεισμών δεν το έχουν κάνει.
 • Ριζική αλλαγή στα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία ώστε το σχολείο να δημιουργεί κριτήριο αλήθειας και επιστημονική αντίληψη για την πραγματικότητα, με νέα βιβλία, επικεντρωμένα στα πιο σταθερά και ουσιαστικά στοιχεία της γνώσης, στις αρχές και τους νόμους που διέπουν τη φύση και την κοινωνία.
6) Για τον εκπαιδευτικό του δημόσιου σχολείου
 • Το βασικό πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για διορισμό.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κάλυψη όλων των κενών με μαζικούς, μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και όλων των εργαζόμενων στην εκπαίδευση. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
 • Εναντιωνόμαστε άμεσα σε κάθε μορφή σεμιναρίων ή προγραμμάτων (μεταπτυχιακών και μη, ΚΕΚ) που δίνουν πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας. Απαιτούμε όλη η απαραίτητη γνώση να είναι εντός του πτυχίου. Σε αυτή την κατεύθυνση διεκδικούμε πρακτική άσκηση στο σχολείο, ενταγμένη οργανικά στο πρόγραμμα σπουδών.
 • Επιμόρφωση όλων των εν ενεργεία εκπαιδευτικών, κάθε 5 με 7 χρόνια, για ένα χρόνο, με απόσπαση από την εργασία τους, στα μόνιμα τμήματα επιμόρφωσης που πρέπει να δημιουργηθούν μέσα στα Παιδαγωγικά Τμήματα. Η επιμόρφωση να αφορά όλα τα επιστημονικά πεδία και τα διδακτικά αντικείμενα.
 • Κατάργηση όλου του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου για το «Νέο Σχολείο», το "νέο Λύκειο" και την αξιολόγηση (νόμος 3848/2010, 4186/ 2013, Π.Δ. 152/2013, νόμος 4142, Υ.Α για τον "Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού" και "Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Νηπιαγωγείου" και της Υ.Α. για το νέο διδακτικό 30ωρο των νηπιαγωγών αλλά και όλων των αντιεκπαιδευτικών διατάξεων). Να καταργηθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο για ΕΑΕ από 2008 ως σήμερα (ν.3699/2008, ν.3848/2010, ν.4115/2013, ν.4403/2016, ν. 4415/2016, ν.4452/2017) αλλά και η Υ.Α. του Απρίλη του 2017 για το νέο σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών στην ΕΑΕ καθώς και η τροπολογία που αλλάζει το χαρακτήρα και στην ουσία καταργεί τα Τμήματα Ένταξης. Ιδιαίτερα να καταργηθεί (άρθρο 48 ν. 4415/2016) η δυνατότητα συμπλήρωσης ωραρίου στην Ειδική Αγωγή από μόνιμους εκπαιδευτικούς της Γενικής Αγωγής.
 • Εξίσωση του ωράριο των νηπιαγωγών με αυτό των δημοτικών και αντίστοιχα της Πρωτοβάθμιας με τη Δευτεροβάθμια.
 • Κάθε εκπαιδευτικός σε οργανική θέση (π.χ. μεταταγμένοι, διάθεση ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ κ.ά.). Καμία υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικών.
 • Όλα τα μαθήματα των ειδικοτήτων στο Δημοτικό (Φυσική Αγωγή, Μουσική, Πληροφορική, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή, Ξένες Γλώσσες)  να διδάσκονται μόνο από τις αντίστοιχες ειδικότητες.
7) Για τους αναπληρωτές – ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Καμιά απόλυση αναπληρωτών. Κατάργηση όλου του αντιδραστικού αντιεκπαιδευτικού πλαισίου σε Γενική (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) και Ειδική Αγωγή που τσακίζει και τους αναπληρωτές.
 • Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των-τουλάχιστον- 25.000 χιλιάδων κενών στα σχολεία.
 • Για όσο θα συνεχίζεται το απαράδεκτο καθεστώς της μόνιμης αναπλήρωσης, οι αναπληρωτές να προσλαμβάνονται όλοι σε μια φάση από τη 1η Σεπτέμβρη, να έχουν τις ίδιες άδειες, τα ίδια εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα με τους μονίμους. Τους καλοκαιρινούς μήνες να παίρνουν όλοι επίδομα ανεργίας χωρίς περιορισμούς! Επίδομα ενοικίου και θέρμανσης για όλους τους αναπληρωτές συναδέλφους καθώς και δωρεάν μετακινήσεις και σίτιση.
 • Να μη γίνει καμιά μείωση μισθού αναπληρωτή συναδέλφου. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη, αναγνώριση όλης της Προϋπηρεσίας μας και των Επιστημονικών προσόντων μας (μεταπτυχιακά, διδακτορικά κ.τ.λ). Σταθερή καταβολή του μισθού στο τέλος του μήνα.
 • Εξίσωση των αδειών των αναπληρωτών με τις άδειες των μονίμων. Συγκεκριμένα: πλήρη δικαιώματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε περίπτωση ασθένειας, αναγνώριση της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας για όλη τη διάρκεια της αναρρωτικής μας άδειας, εξασφάλιση άδειας κύησης, λοχείας και ανατροφής τέκνων σε όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, όπως ισχύει και στους μόνιμους.
 • Ιδιαίτερα να καταργηθεί (άρθρο 48 ν. 4415/2016) η δυνατότητα συμπλήρωσης ωραρίου στην Ειδική Αγωγή από μόνιμους εκπαιδευτικούς της Γενικής Αγωγής.
8) Για την Προσχολική Αγωγή
 • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς.
 • Να αποσυρθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου του 2011, εντατικοποιεί και δε βοηθάει για την ομαλή ανάπτυξη και τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού.
 • Να καταργηθούν όλες οι ρυθμίσεις που έχει κάνει το Υπ. Παιδείας το 2016 και 2017 για την ΠΑ. Συγκεκριμένα: Κατάργηση του άρθρου 35 του νόμου για την Έρευνα... που διπλασιάζει (από 7 σε 14) τον ελάχιστο αριθμό νηπίων για λειτουργία τμήματος Νηπ/γείου που οδηγεί στο κλείσιμο πολλών νηπιαγωγείων.. Κατάργηση των Υ.Α. για τον «Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Νηπιαγωγείου» και για το διδακτικό 30ωρο των νηπιαγωγών.
 • Γενναίο πρόγραμμα ανάπτυξης των δομών του νηπιαγωγείου για να γίνει επιτέλους πράξη η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά. Μαζικοί διορισμοί μόνιμων νηπιαγωγών και βοηθητικού προσωπικού.15 παιδιά ανά τμήμα. Δύο νηπιαγωγοί στα τμήματα που σήμερα έχουν 25 παιδιά.
 • Ίδρυση όλων των αναγκαίων δομών ΕΑΕ (Τμήματα ένταξης και ειδικά νηπιαγωγεία) για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό. Παράλληλη στήριξη σε όσα παιδιά έχουν ανάγκη από την αρχή της σχολικής χρονιάς με ένα παιδί ανά νηπιαγωγό ειδικής αγωγής. Όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες να φοιτούν στο δημόσιο νηπιαγωγείο και στη δομή που το καθένα έχει ανάγκη. Οι οικογένειες να μην εξαναγκάζονται να τα κρατούν στο σπίτι ή να πέφτουν θύματα των ΜΚΟ. Για να είναι έγκαιρη και αποτελεσματική η παρέμβαση του δημόσιου Νηπιαγωγείου στα παιδιά με ειδικές ανάγκες πρέπει να γίνεται διάγνωση και παρέμβαση πριν ή το αργότερο κατά την έναρξη της φοίτησης του παιδιού στο Νηπιαγωγείο.
 • Η λειτουργία των ολοήμερων νηπιαγωγείων πρέπει να καλύπτει πρώτα και κύρια τις ανάγκες του παιδιού, με πλήρη σίτιση όλων των παιδιών στο σχολείο, με μαγειρεία και τραπεζαρία, με διασφάλιση χώρων ξεκούρασης, με βοηθητικό προσωπικό (τραπεζοκόμο, καθαρίστρια..), με υγιεινή διαμονή.
 • Χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ να αξιοποιηθούν μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
 • Γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των Σχολικών Επιτροπών για τις λειτουργικές ανάγκες, για να πάψουν οι γονείς πλέον να επιφορτίζονται με «λίστες» και «υποχρεώσεις». Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών και των εκπαιδευτικών για τη λειτουργία των νηπιαγωγείων.
 • Πρόληψη υγείας, δωρεάν εμβολιασμοί για όλα τα παιδιά. Διασφάλιση δωρεάν δεκατιανού και γεύματος για όλα τα παιδιά μέσα από τις δομές των δήμων με χρηματοδότησή τους από το κράτος.
9) Για την Ειδική Αγωγή
 • Άμεση στήριξη των δομών Ειδικής Αγωγής. Να λειτουργήσουν χωρίς καμία περικοπή όλα τα αναγκαία Τμήματα Ένταξης. Στην παράλληλη στήριξη να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός ανά μαθητή που έχει ανάγκη ειδικής εκπαιδευτικής στήριξης. Να καταργηθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο για ΕΑΕ από 2008 ως σήμερα (ν.3699/2008, ν.3848/2010, ν.4115/2013, ν.4403/2016, ν. 4415/2016, ν.4452/2017) αλλά και η Υ.Α. του Απρίλη του 2017 για το νέο σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών στην ΕΑΕ.
 • Να καταργηθεί (άρθρο 48 ν. 4415/2016) η δυνατότητα συμπλήρωσης ωραρίου στην Ειδική Αγωγή από μόνιμους εκπαιδευτικούς της Γενικής Αγωγής.
 • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, αναβαθμισμένη Ειδική Αγωγή. Να μην πληρώνουν οι γονείς ούτε ένα ευρώ για οποιαδήποτε ανάγκη εκπαίδευσης, αποκατάστασης και περίθαλψης των παιδιών με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες.
 • Άμεση και γενναία χρηματοδότηση της Ειδικής Αγωγής. Τα χρήματα του ΕΣΠΑ να κατευθυνθούν άμεσα για τη στήριξη και τη διεύρυνση των δημόσιων βασικών σταθερών δομών και όχι για επιδότηση των ΜΚΟ, των λεγόμενων μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που ανοίγουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
 • Βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των υπαρχόντων δομών Γενικής και Ειδικής Αγωγής, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών με ε.α. και ίδρυση νέων ΣΜΕΑΕ. Δημιουργία νέων δημόσιων δομών σε υγεία-πρόνοια-ΕΑΕ με δωρεάν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με βάση τις ανάγκες και 100% κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Σε κάθε σχολείο να λειτουργούν όσα ΤΕ είναι αναγκαία και να καλύπτονται όλες οι αιτήσεις για παράλληλη στήριξη με έναν εκπαιδευτικό για κάθε παιδί.
 • Να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, της πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης, αλλά και της αποκατάστασης των παιδιών με αναπηρίες.
 • Πλήρης, έγκαιρη και αντικειμενική καταγραφή και διάγνωση,  ομαδοποίηση ανά ιδιαίτερη ανάγκη και πρόβλημα. Που σημαίνει επιστημονική «χαρτογράφηση» του χώρου και των αναγκών της Ειδικής Αγωγής ποσοτικά όσο και ποιοτικά.
 • Κανένα παιδί με ειδικές ανάγκες έξω από τη δημόσια εκπαίδευση με εντελώς δωρεάν όλες τις θεραπείες που χρειάζεται. Κάθε παιδί με ειδικές ανάγκες να φοιτά υποχρεωτικά στη δημόσια εκπαίδευση και στη δομή που έχει ανάγκη.
 • Μαζικές προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού (εκπαιδευτικού, ειδικού εκπαιδευτικού, βοηθητικού εκπαιδευτικού και τεχνικού προσωπικού) στην ΕΑΕ για τη στήριξη όλων των παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες. Να σταματήσει η περιπλάνηση και η ομηρία των χιλιάδων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, που εργάζονται εδώ και 16 χρόνια σαν αναπληρωτές.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. ΟΧΙ στις εργασιακές σχέσεις λάστιχο. Αυτή είναι η ελάχιστη παιδαγωγική προϋπόθεση ώστε να μπορεί ο ειδικός παιδαγωγός και το βοηθητικό προσωπικό να διαμορφώσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους μαθητές.
 • Άμεση αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ-ΕΦΚΑ των οφειλών στις οικογένειες των ΑμΕΑ και στους αυτοαπασχολούμενους του χώρου.
10) Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις
 • Πάλη ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, έμμεσης ή άμεσης. Διεκδίκηση μείωσης των τιμών χρήσης ηλεκτρικού, πετρελαίου, φυσικού αέριου, νερού για την κατανάλωση των εργατικών – λαϊκών νοικοκυριών, για τους αγρότες.
 • Ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της απελευθέρωσης στρατηγικών τομέων της οικονομίας (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ύδρευση).
 • Αποκλειστικά κρατικοί ενιαίοι φορείς, που ως λαϊκή περιουσία θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.
11) Ενάντια στον πόλεμο, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις & τη συμμετοχή της χώρας μας
 • Δεν δεχόμαστε η γειτονία μας να γίνει θέατρο πολεμικών συγκρούσεων για τα κέρδη των μονοπωλίων, δε δεχόμαστε το Αιγαίο να γίνεται υγρός τάφος προσφύγων και μεταναστών.
 • Απαιτούμε να σταματήσουν αμέσως οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που γεννούν μετανάστευση και προσφυγιά. Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή της χώρας μας σε αυτές που γίνονται και σε αυτές που ετοιμάζονται. Να κλείσει η βάση της Σούδας, να μη γίνει η βάση στην Κάρπαθο.
 • Απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
12) Για το ζήτημα της Εκπαίδευσης των Προσφυγόπουλων
 • Οι πρόσφυγες είναι θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.
 • Ανοιχτοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας, με ανθρώπινες συνθήκες στέγασης, σίτισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών. Να στελεχωθούν οι δημόσιες κρατικές δομές με τις αναγκαίες προσλήψεις. Να καταργηθούν οι διάφορες ΜΚΟ, που με κρατική στήριξη κάνουν μπίζνες με την προσφυγιά και τον ανθρώπινο πόνο. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
 • Απειθαρχία στο Δουβλίνο και τη συνθήκη Σένγκεν, που εγκλωβίζουν στη χώρα μας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Να δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες και ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν όπου επιθυμούν. Να διατεθούν μεταφορικά μέσα για την αποσυμφόρηση των νησιών και άλλων συνοριακών περιοχών. Αγωνιζόμαστε για μέτρα ανακούφισης των μεταναστών. Καταδίκη της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, όχι στην υποχρεωτική κράτηση μεταναστών και προσφύγων στα νησιά. Άμεση μετακίνησή τους προς τις χώρες προορισμού τους.
 • Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και έχουν αποκτήσει βιοτικούς δεσμούς.
 • Εγγραφή στο δημόσιο σχολείο όλων των παιδιών των μεταναστών, ανεξάρτητα από έγγραφα νομιμοποίησης. Διδασκαλία της μητρικής τους γλώσσας με στοιχεία πολιτισμού της χώρας προέλευσής τους, ενταγμένη οργανικά στο ενιαίο αναλυτικό πρόγραμμα.
 • Εγγραφή στο δημόσιο σχολείο όλων των προσφυγόπουλων με δημιουργία κατάλληλων υποδομών (τμήματα υποδοχής, προσλήψεις, χρηματοδότηση).Απαιτούμε την πλήρη και ομαλή ένταξη όλων των παιδιών των μεταναστών και προσφύγων στο Δημόσιο Σχολείο, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.  Με ευθύνη του κράτους να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, για την υγεία των παιδιών, την εξασφάλιση όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, τη στήριξη των υποδομών (τμήματα υποδοχής...) και των σχολικών επιτροπών. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα προσφυγόπουλα να ζήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες.
13) Η στάση μας στην αξιολόγηση – κρατικό έλεγχο
Επειδή γνωρίζουμε ότι η αξιολόγηση είναι το εργαλείο που θα χρησιμοποιήσουν οι κυβερνήσεις για την προώθηση των αναδιαρθρώσεων κεφαλαίου, ΕΕ και ΟΟΣΑ στο χώρο της παιδείας:
·  Αποφασίζουμε συλλογικά "αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα" και καλούμε τους εκπαιδευτικούς να μη συμμετέχουν σε καμία διαδικασία αξιολόγησης (αυτοαξιολόγηση, συνέντευξη, ατομική αξιολόγηση...).
·  Να καταργηθεί όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο για την "αξιολόγηση" και την κινητικότητα».
  Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα τις θέσεις για τα Θέματα Ημερήσιας Διάταξης της ΔΟΕ.
  Ακολούθησε η παρουσίαση των ψηφοδελτίων.
  Ο Αβράμης Φώτης παρουσίασε το ψηφοδέλτιο ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ενώ ο Μαδυτινός Κωνσταντίνος παρουσίασε το ψηφοδέλτιο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.
  Η Γενική Συνέλευση έκλεισε με την εκλογή εφορευτικής επιτροπής. Ψηφίστηκαν ομόφωνα οι : Γαβράς Νίκος, Πέτσινας Χρήστος και Τσακανίκα Πηνελόπη.
Ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης

Καλλιονίδης ΙωάννηςΣχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΔΙΚΙΕΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΜΟΡΙΩΝ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΟΤΑΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΥ ΠΥΣΠΕ ΛΕΣΒΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΝΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΣΤΟΝ κ. ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΑ